12 Kasım 2009 Perşembe

Yap bi güzellik şu gdo'ya

Milliyet'teki habere göre gümrükte bekleyen gıda maddeleri ile ilgili analizler başlamış. Tabii ithalatçılar bekletmeyin bizi diye kapıları aşındırmaya başlamışlar. İyice sıkışınca yap bi güzellik demeye de başlamazlarsa ne olayım...

Özellikle sayfanın en altındaki listeye göz atın lütfen. Liste benim tüylerimi diken diken etti.
Sizi ne eder bilemem !!

MİTHAT YURDAKUL Ankara

güncellenme zamanı 12.11.2009

Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) yönetmeliğinin ardından yapılan ilk denetimlerde yüzde 0.9’luk limiti aşan ürünler olduğu belirlendi. Aralarında mısırın da bulunduğu bu ürünler ülkeye giremezken 20 numuneden 13’ünün limite uygun olduğu öğrenildi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yaptığı genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren ürün denetimlerinde ilk sonuçlar alınmaya başlandı. Analizlerde, belirlenen limitin üstünde GDO içeren ürünlere de rastlandı. Pirinç, muz, mercimek ve bebek mamasında GDO limitinin geçilmediği, limiti geçenler arasında mısır ürünlerinin olabileceği belirtildi. Denetim gerekçesiyle malları gümrükte bekletilen ihracatçılar süre istemek için Ankara’ya geldi.
GDO’lu ürünlerin ithalat, kontrol ve denetimiyle ilgili yönetmeliğin 26 Ekim’de yürürlüğe girmesinin hemen ardından gümrüklerde denetimlere başlandı. Limanlar ve karayolu gümrüklerinde beyan edilen ürünlerden ilk etapta alınan 100’ün üstündeki numune incelemeye alındı. Mevzuat gereği 2 ile 5 gün arasında süren analizler devam ederken, gemi ve TIR’ların gümrüklerde bekletildiği öğrenildi. İlk numunelerden 20’ye yakınının sonuçları da alındı. 13 ürünün numunesinden negatif (limite uygun) sonuç çıktı. Bu ürünlerin, yönetmelikle izin verilen yüzde 0.9 oranından daha az genetiği değiştirilmiş organizma içerdiği belirlendi. Bu ürünlerin Türkiye’ye girişine izin verildi. Diğer numuneler ise pozitif sonuçlandı ve giriş izni alamadı. GDO denetimi, ilan edilen listedeki 27 ürünün tamamına uygulanıyor.

Pirinç, muz, mercimek temiz
Milliyet’e konuşan Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği Genel Sekreteri Melahat Özkan, pirinç, muz, mercimek ve bebek mamasında yüzde 0.9’luk limiti aşan GDO olmadığını bildiklerini söyledi. Özkan, limit üstü GDO’ya sahip 7 ürün olduğunu, ancak bu ürünlerin tümünün farklı kalemlerden oluşmadığını anlattı. Özkan, mısır ürünlerinde GDO limitlerinin üstüne çıkıldığını sandığını belirtti.
Özkan, Tarım Bakanlığı’nın GDO’lu ürünleri analiz eden Adana, Ankara ve Bursa’daki laboratuarlarından yalnızca Ankara’dakinin çalıştığını belirterek, bu nedenle gümrüklerde yığılma olduğunu kaydetti. Özkan, gemilerin limanlarda sıra olduğunu söyledi. İthalatçıya, sisteme uyum sağlaması için süre tanınmadığını savunan Özkan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle bu konuyu görüşmek için Ankara’ya geldiklerini söyledi.

Bakanlık sessiz
Tarım Bakanlığı ise iddialarla ilgili sessiz kalmayı tercih etti. Dün gündüz saatlerinde konuyla ilgili bilgi vereceği bildirilen bakanlık, bir açıklama yapmadı.

Pamukçular ‘GDO’suz damgası’ istiyor
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, genetiği değiştirilen pamuk üreten ender ülkelerden biri olan Türkiye’nin balyalara ‘GDO içermez’ damgasını vurmak istediklerini ancak kamuoyunda tartışmalara neden olan yeni yönetmeliğin bunu engellediğini söyledi.
Kocagöz, dünyadaki pamuğun yüzde 60’ının GDO’lu olduğuna dikkat çekerek, bilinçlenme arttıkça GDO’suz Türk pamuğuna da dünya çapında ilgi olduğunu dile getirdi. Türkiye’de üretilen pamuğa ‘GDO içermez’ damgasını basmak için Tarım Bakanlığı’na öneride bulunduklarını aktaran Kocagöz şunları kaydetti:
“Yeni yasa GDO’lu ürünleri kimliklendiriyor ancak GDO’suz ürünlere damga basılmasını öngörmüyor. Dünya pamuk piyasasında Türk pamuğunun değerini anlatabilmemiz için bu uygulama gerekli. Bunun için Tarım ve Sanayi bakanlıklarıyla temasa geçtik.”

BURCU TANER İzmir DHA

27 ürün analiz ediliyor
Tarım Bakanlığı 81 ildeki müdürlüklerine 30 Ekim 2009’da gönderdiği yazıda, 27 adet ürünün ve bunları içeren gıda ve yem maddeleri için GDO analizi yaptırılmasını, analiz sonucunda GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerektiğini kaydetmişti. Yazıda şöyle denilmişti:
Yönetmelik gereğince gıda ve yemlerin ithalatında GDO analiz sıklığı listesi hazırlanması gerekmektedir. Bu liste belirleninceye kadar söz konusu ürünlerle ilgili önceden yapılan analizlere ilave olarak ekteki listede yer alan ürünler veya bileşiminde listede belirtilen ürünler bulunan, bu ürünlerden üretilen gıda ve yem maddeleri için GDO analizi yaptırılması, GDO teşpit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerekmektedir.”

Analiz listesi
- Mısır
- Soya
- Kolza (kanola)
- Patates
- Pamuk ürünleri
- Çeltik-pirinç
- Buğday
- Ayçiçeği
- Nohut
- Mercimek
- Tatlı patates
- Manyok (tapyoka)
- Muz
- Elma
- Papaya
- Radika (karahindiba)
- Balkabağı
- Erik
- Domates
- Şeker kamışı
- Bebe havucu
- Tatlı biber
- Şeker pancarı
- Yonca
- Marul
- Sakız kabağı
- Bakteri veya maya.

4 yorum:

  1. bu GDO isi cok fena ya! peynir almak icin gittigim kadin ineklere azicik kanola yagi verdigini tiraf etti yani sut gdo'lu ondan yapilan peynir gdo'lu ki Normandiya her daim yemyesil otlarla dolu ve sakin otlayan inekler peyzajin bir parcasi ama kazanc hirsi burda da devrede! ne olacak halimiz bilmem

    YanıtlaSil
  2. sevgili beste,
    biz küçükken de haburger yerdik, türk usulu fast food denebilir daha çok:)
    ama önemli olan içinde gerçekten kıyma vardı köftelerin.
    sonra para hırsı,kar gözlerini bürüdü. kıyma yerine soya girdi. yatırım gideri küçüldü, sürümden de kar edildi. ama satış fiyatı aynı oranda düşmedi. tersine arttı :)
    nasıl tatlı kar ama !
    yoksa sen hasta olmuşsun, adam bunun üstüne ekstra kar için bir de gdo kullanmış, seni de toprağını da zehirlemiş ne gam !
    bu kar delisi domuzların eline kalırsak ne olacağımız belli, dolayısıyla mücadele şart.
    gdo'nun yönetilmesini değil yasaklanmasını istiyoruz !

    YanıtlaSil
  3. Günlük ihtiyaçlarımızın tamamı. Ama merak etmeyin hepsi de temiz çıkacak. Hatta GDO'lu olduğu kesin olan soya, şeker falan da temiz çıkacak rahat olun. Bize radyasyonlu çay içirdiler zamanında GDO'lu ürünleri mi yedirmeyecekler?
    Hem de öyle bir yeriz ki tadı damağımızda kalır bağımlısı bile oluruz valla.

    ...

    YanıtlaSil
  4. sevgili mr_lonely,
    şimdi yönetmelik çıktı ya,herkesin gözü üstündeyken bir kaç analiz abartılı şekilde çıkacak.
    ahan da yakaladık sizi terezler diyecekler cümle aleme ifşa edilecek, devletin eli enselerinde görüntüsü yaratılacak. sonra devam.
    hani depremden sonra bir tek veli göçer kalmıştı ortalıkta dımdızlak, sanki bütün binaları yapan o !
    biz de öyle ablak ablak bakıcaz, geri kalan tüm ithal ürünler temiz raporu alacaklar çünkü.
    devlet eliyle radyasyonlu çay içirilmesi hikayesi gibi sil baştan...

    YanıtlaSil