7 Nisan 2010 Çarşamba

süt üreticisi grevde


Bağımsız Süt Platforumunun açıklaması:

TÜRKİYE SÜT ÜRETİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ AÇIKLAMASI - www.tsumb.org.tr

"Sanayici ile yapılan görüşmelerde çiğ süt fiyatlarında anlaşma sağlanamamıştır. Sanayicinin çiğ süt fiyatlarını üreticiyi mağdur edecek fiyatlara çekmesi ve bu fiyatları üreticiye dayatması sebebiyle Türkiye genelinde 04.04.2010 tarihinden itibaren sanayiciye üretici birliklerimizce süt vermeme eylemi başlatılmıştır."

"BEKLENEN OLDU VE SÜT GREVİ TÜM YURTTA BAŞLADI. ÜRETİCİ HAKKINI ALANA KADAR SÜT VERMEYECEK.

SU FİYATINA SÜT DEVRİ KAPANACAK.

TÜRKİYE GENELİNDE 155 İLÇEDE ÖRGÜTLÜ SÜT BİRLİKLERİNDE SANAYİCİYE SÜT VERİLMEYECEK. KÖY-KOOP BİRLİĞİNİN GREVE DESTEK VERMESİ BEKLENİYOR.

SÜT GREVİNİN ETKİLERİ ŞÖYLE OLACAK;

- 2 GÜN İÇİNDE MARKETLERDE GÜNLÜK PASTORİZE SÜT KALMAYACAK
- 5 GÜN İÇİNDE MARKETLERDE YOĞURT VE AYRAN BİTECEK.
- 10 GÜN İÇİNDE UHT KUTU SÜT SIKINTISI BAŞLAYACAK.
- 15 GÜN İÇİNDE PEYNİR SIKINTISI BAŞLAYACAK.

Bağımsız Süt Platformu


................................................................................
Çiğ Süt üreticisi Çapar Kanat'ın yazdıkları:

ÇİĞ SÜT ÜRETİCİSİNE GREVDE DESTEK

Çiğ süt üreticileri süt satmama grevini 04.04.2010 tarihi itibari ile başlattı. Bu asla tüketiciye karşı değil , kazanç hırsı bir türlü doymak bilmeyen sanayiiciye karşıdır.

Tüketiclerin bu noktada yapması gerekenler ,kuru bir alkış ve dudaklardan dökülen aferin sesleri olmamalı. Tüketicilerimizin gerçek desteği ,üretici ile ARACI’yı aradan çıkartmalarıdır. Bu grev esnasında çiğ üreticinin yaptığı peyniri satın almak ,satılmasına yardımcı olmaktır. Bu grev nedeniyle tüketici gerçek besin değerinde çiğ sütüne ,peyniri ile tanışma fırsatı doğacaktır.

Çiğ süt üreticisine gerçekten destek gerek. Çünkü o grev yapıp malımı satmıyorum dediğinde ,kendisine az da olsa maddi destek sağalayacak bir sendikası ,bir parasal fonu da yok. Çiğ süt üreticisi kimsesiz ,sahipsiz.

Zeytinin sahibi var ,Marmara Birlik.

Pamuğun sahibi var , Çukobirlik.

Fındığın sahibi var , Fıskobirlik.

Ayçiçeğinin sahibi var , Karadenizbirlik.

Buğdayın, Mısır’ın da sahibi var TMO (toprak mahsülleri ofisi).

Ama süt ve süt ürünlerinin sahibi yok. Sahipsiz.

Sanayiici , bebeklerin ,çocuklarımızın, gençlerimizin ,gelecek nesillerimizin sütü ile oynuyor. Hem kalitesini hem de fiyatını bozuyor.

Bu grevde çiğ süt üreticisine en büyük destek , gerçek besin değerinde süt ve süt ürünleri ile tanışmak ,çiğ süt satın alıp sütünü içmek, yoğurdunu çiğ sütten yapmaktır.

Evimde çiğ sütten yaptığım yoğurdum ,peynirim ,terayağım olmasına rağmen yarın yine çiğ sütümü alacağım.

Çiğ sütün ,çiğ sütçülerimize mal oluş litre fiyatı 75 kuruş tur. 85 kuruştan sanayiiciye sattığında 10 kuruş kazanmasın mı . O on kuruşla karnını doyurmasın mı ? Çocuklarını üniversiteye göndermesin mi ? Kızını mecburi ilköğretime göndermek için yeşil kart çıkarıp devletten kızı için 30 TL destek alamak için Kaymakamlıklar önünde mi sürünsün ?

Çiğ süt fiyatlarının 0,85 TL ‘den aşağı satılması demek , ineklerin kasaba gönderilmesi , hayvancılığımızın süt ve süt ürünleri sanayiicileri tarafından katledilmesi demektir.

Ekmekten sonra ikinci besin kaynağımız süt ve süt ürünlerinin ülke politikası süt sanayiicilerinin insaf ve merhametine bırakılamaz.

Süratle piyasaya çiğ süt alımında fiyat düzenleyici bir BÜYÜK SATIN ALICI işletmeler kurulmalıdır. Bunun adı ister SEK olur ister BEL-SÜT olur.

Çapar Kanat

Çiğ Süt Üreticileri grubu

Not1 : Yazıyı buradan aldım.

Not2 : Dün Bandırma'da ( 06.04.2010 ) süt üreticisi halka ücretsiz olarak süt dağıttı. Haberin linkini bulamadım bir türlü burada vermek için.

14 yorum:

  1. Süt üreticilerini destekliyoruz. sütümüzü kaynatır ağız tadıyla içer, Yoğurdumuzu kendimiz yapar içimize sinerek yeriz.

    YanıtlaSil
  2. Sosyal sorumluluk projeleri aslında hayatta ne kadar da yer az tutan bir sağımlık içindeler. Sorumluluk alanlarının memeleri yanlış kişilerin elinde olunca ister istemez verimde düşüyor.

    YanıtlaSil
  3. burda da ayni dert var, parayi hep aracilar kazaniyor, uretici ve tuketici magdur da boyle gitmeyecek artik isler!

    YanıtlaSil
  4. sıkıntılar var,herkesin emeğinin karşılığını alması gerekir,gayet normal ,refah seviyelerinin yükselmelerini istemeleri gayet doğal,saygılarımla

    YanıtlaSil
  5. Yediğimiz yoğurtlar yoğurt, kullandığımız sütler süt olsa bari :( Nasıl gözümde tütüyor bilsen çocukluğumun ellerinde güğümleri ile mahalle aralarında dolaşan sütçüleri. "Silivri yoğurdu kaymaaak," diye küçük bir sesle birlikte çın çın çıngırağını çalan yoğurtçular...

    YanıtlaSil
  6. sevgili sufi,
    zaten fazlaca bir isteğimiz de yok ama...

    YanıtlaSil
  7. sevgili hacivat,
    bu kadar güzel betimlenirdi çapraşıklık!

    YanıtlaSil
  8. sevgili beste,
    ben de diyorum devran döner,dönmeli.

    YanıtlaSil
  9. sevgili ilhami bey,
    yurdum insaı her yönden sömürülüyor. marmaris'te mis gibi bal üreten köylü dururken, böyyük böyyük tekeller çakma brezilya balını ( bizden daha düşük kalitede en azından ) alıp fahiş fiyata kakalarlar tüketiciye.
    üstelik bin tane de şehir efsanesi yayarlar bal üreticisinin sesi çıkmasın diye !

    YanıtlaSil
  10. sevgili oya,
    biz en azından istanbul gibi bir şehirde bile taze çiğ süt tüketebileceğinin canlı şahitleriyiz.
    1 yıldır kendi yoğurdumu yapabiliyorum, enfes sütlaçlar, ekmekler, pazar kahvaltılarına kreplar, krema ile yapılan mamalar.
    demek istiyorum ki niyet etmeye gör, ulaşmak zannettiğimiz kadar zor değil.
    ama inandırmışlar bizi bulamazsın, yapamazsın diye. e marketler de tavana kadar uht süt dolu. kolay geliyor, günlük şişede satılan sütleri bile çok az bir kesim özellikle talep edip de satın alıyor.

    YanıtlaSil
  11. Nalancım, eşim son günlerde grip gibiydi , o yüzden CANCAN gelemedi. Ama adamcağızın da başının etini yedik.Senin yüzünden gelemedi diye. Nasıl özledik anlatamam.

    YanıtlaSil
  12. ah cancan her eve lazım.
    e her eve gelemeyince buradan hasret gideriyoruz biz de :)
    çok geçmiş olsun, bir an önce geçsin.

    YanıtlaSil
  13. Daha düne kadar trakyada sütü 530tl ye alıyorlardı insafsızlar ve yazın diledikleri gibi düşürüyorlardı..köylüler birer birer bıraktılar hayvancılığı çünkü kurtarmıyordu.
    İlk defa geçenlerde 830tl oldu ve çok uzun zamandan sonra biraz değmeye başladı dediler ama yine 720tl ye düşürdüler bu sefer.

    Besiciliğide böyle yok ettirdiler ve durum ortada..

    YanıtlaSil
  14. 53 kuruşa indirip de süt üreticilerinin gırtlaklarına çöktüklerinde, içinden yağını nefasetini aldıkları o süt bozuntusunda indirime gittiler mi peki ?
    :)
    yoksa direk cebe mi?
    ne güzel dünya!

    YanıtlaSil