28 Şubat 2010 Pazar

homini gırtlak, tumba yatak


Pazar sabah kahvaltısı öyle zevkli oluyor, öyle çok özenip yiyoruz ki akşam saat 8'e kadar boğa yılanı misali halimiz :)

Yukarıda talandan kalan kepekli krepler. Hafta içi annemin ev üretimi reçelleri ve biraz da Trabzon'dan gelen köy peyniri eşliğinde ofiste kahvaltı olacaklar.


Pazar günü ancak öğlene yetişti ekşi maya ekmeği. O yüzden kahvaltıda yeterince saldıramadık mamalara, yer kalsın bunun da tadına bakmaya diye.

Pişmiş ekşi maya ekmeğinden gaz alıp hemen ikincisini mayaladım. Solda borcamda 1 bardak maya üstüne yarım bardak un ve 2 saat bekleyerek iyice mayalanmış hali.

İkinci ekmeği yoğurup 24 saatten fazla beklettim. İçine ceviz ve çörek otu katıp küçük ekmekçikler olarak pişirdi. Ama tuz koyarken dikkat etmek gerek, ekmeğin kabarmasını belki de biraz fazlaca tuz eklemem engellemiş olabilir.

Gerçi evdeki fırın da köydeki odun fırınının yerini tutmuyor, düşünsenize bu ekmeğin gerçek odun fırınında piştiğini. Of ki ne off.

İki evin birden gözbebeği arkadaşımın oğlu için kek pişirmek de gerek. Tarifte 1 bardaktan az sıvı yağ yazıyordu. Oysa bende çok daha güzeli var. Aysun'un sütünden kaymak ayırdığımı söylemiştim.

Çıkarıp dondurucudan eritip kek malzemelerine kattım. Gerçek süt kaymağı !

Seni seviyoruz Aysun :)


Cumartesi günü pembe domates tohumlarını üyelere göndermek için çalıştım, pazartesi ve salı günü de devam etti. En son salı akşamı son kargoları da gönderdim. Ne çok kasmışım kendimi, aynı yukarıdaki pisi gibi oldum işler bitince.

Önümüzdeki günlerde de pembe domates çimlendirmeleri başlayacak.

Uyan millet, 6 Mart'ta cemre düşüyor hem de bu sefer toprağa !

29 yorum:

  1. sevgili nalan sen bu işi kıvırdın ekmek nefis görünüyor tadı kimbilir nasıldır.

    YanıtlayınSil
  2. Aysun u ben de çok seviyorum :))Kaymakları haftasonu babama müthiş keyif veriyor :))

    YanıtlayınSil
  3. 1- trabzonlu musun yoksa :))) ondan mı çok sevdim ben seni?

    2- ben gurbette olduğumdan kelli (duyan da almayna sanır) istanbul'a geldiğimde sende kahvaltı etmek istiyorum.

    :)))

    YanıtlayınSil
  4. Nefis gözüküyor ama canımız çekti.

    YanıtlayınSil
  5. meleğim,
    1 - trabzonlu değilim ama fahri karadeniz uşağı sayılırım. denizciyim, sefere çıktım staj için ama vazgeçip karada kaldım. çok deli balık tutarım :)
    2 - istanbul'a gelmek için çok sağlam sebebin var artık. bizde pazar kahvaltıları yapılır ve de çay sefası öğleden sonraya kadar sürer.
    ben sana daha ne diyim :)))

    YanıtlayınSil
  6. sevgili hacivat,
    kargo artık her derde deva. piştikten sonra azami 24 saat içinde adrese teslim :)

    YanıtlayınSil
  7. nası açımmmmm bu bana yapılmaz ki yaw :(((

    YanıtlayınSil
  8. yazınızı okurken mis gibi ekmek kokusu geldi burnuma yalnız pembe domates tohumlarını anlayamadım cahilliğime verin lütfen yoyo nun kardeşlerini neden zehirlemişler vicdansızlar ..canlarım benim pekte tatlılar benimde bir kedim vardı şimdi bir köpeği sahiplandik iyiki varlar diyorum can dostları onlar sevgi ve dostlukla...

    YanıtlayınSil
  9. sevgili bekriya,
    sorma pazar sabahları özellikle zır aç uyanıyorum sabahın köründe. ancak pazar sabahları kahvaltı var ne yaparsın :)

    YanıtlayınSil
  10. sevgili bilge,
    kokusu tadı bir yana, kendi evinde yaptığın içinde ne olduğunu bildiğin bir gıdayı yemek başka. bizim sıpa abur cubur yerine kepekli undan,aysun'un sütünden yaptığımız krep yediğinde elimde değil daha huzurlu oluyorum.

    bütün canilere inat biz can dostları korumaya çalışıyoruz,artık elimizden geldiğince.

    pembe domates tohumları da pembe domates ağının paylaştığı doğal tohumlar.

    PDA Manifestosu da şöyle;
    * Bizler, 2006’da bu ülkenin ürünü olan ve gelecek kuşaklara miras bırakılması gereken doğal tohumlara, nesli kurumaya yüz tutan, leziz “pembe domatesler” üzerinden sahip çıktık!
    * Onları 2007 ve gelecek yıllarda da evlerde, balkonlarda, bahçe ve tarlalarda, “temiz” toprak ve doğal yöntemlerle yetiştirmeye azimliyiz!
    * Onların da bu domatesleri aynı renk, aynı güzel koku, aynı lezzet ve aynı doğallıkta sürdürebilmesi için elde ettiğimiz tohumları çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara aktarmakla sorumluyuz.
    * Bunun için kendi aramızda yardımlaşırken tohumlarımızın genetiği ile oynanmaması, "terminatör" teknolojiler eliyle endüstriyel hale gelmemesi için pembe domates ağının genişlemesine çalışacağız!.

    YanıtlayınSil
  11. Bir arkadaşım Amerika'dan domates tohumları göndermişti. Bu sene onlardan domates yetiştirmek istiyorum bakalım...

    YanıtlayınSil
  12. evladiyelikse neden olmasın ?
    çok da güzel olur.

    YanıtlayınSil
  13. nalancım, bebeim, kanepeyi boşalt, tazmania pijamaları aldım geliyorum :DDD
    (çok da seksiyimdir, gargamel çoraplarım da var)

    YanıtlayınSil
  14. Kahvaltı deyince akan sular durur... hele de hafta sonuysa.. ohh afiyet olsun size de:)

    YanıtlayınSil
  15. Ben bu hafta cok yogundum, eksi mayayi baslattigimi tamamen unuttum. Dun fabrikadayken aklima geldi kepekli unu suyla karistirip biraktigim. Aksam baktigimda gozume kotu gorunmedi, kokusu biraz degismisti sadece bende un/su ekleme isine basladim.. Bakalim olacak mi?

    YanıtlayınSil
  16. meleeeğem,
    başımın üstünde yerin var anacım. ne zaman darlanırsan atla gel :)

    YanıtlayınSil
  17. rengin,
    sen de gel. ama unutma gelirken danayı da getir :)
    onsuz olmaz.

    YanıtlayınSil
  18. oip,
    bu konuda asla muhalefet edemem. kahvaltı deyince her koşulda akan sular durur.
    budur :)

    YanıtlayınSil
  19. selen,
    dene bakalım en kötü ihtimalle biraz un heba etmiş olursun. kokusunun değişmesi kötü değil ayrıca, çalışmaya başladığını gösteriyor olmalı. bir sonraki güne kendi kendine köpürmeye başladığında ( en az 5-6 gün sonra ) olmuş demek.

    YanıtlayınSil
  20. Dünya kadınlar günün kutlu olsun canım.

    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  21. EKMEK SİCAKKEN ORTASINI AÇİPTA YAYLA TERE YAĞINI MİNCİYLE BERABER YEMEYELİ BAYAĞADA ZAMAN OLMUŞ ELİNE SAĞLIK.TADINI ALMIŞ GİBİYİM

    YanıtlayınSil
  22. :)))
    çok şeker bir post gerçekten..
    ekmekler ve pembe domt.tohumlarında aklım, kedide gözüm kaldı :)))
    çok sevgilerr...

    YanıtlayınSil
  23. pembe domates pek zevkli iş, hem de bulaşıcı. bizim bütün sülaleye bulaştı bu iş. pembe domates ağında dağıtılamayan karışık tohumları da ofiteki arkadaşlara verdim, bu yaz sırtım yere gelmez :)
    o piside benim de gözüm vardı. bakalım yeni doğacak olanlar arasından böyle bir cimcime alıcam. kısmet :)

    YanıtlayınSil
  24. hüseyin usta,
    ah o ekmek sıcakken tereyağ!
    bu ara ofiste hepimiz trabozn'dan köy tereyağı ve köy peyniri getirtiyoruz.
    iyice azıttık.
    tereyağını eritiyorsun, köy peynirini de katıyorsun, yanında da trabzon'dan gelen devasa vakfıkebir ekmeğinden bir parça kopartıyorsun :)

    YanıtlayınSil
  25. oo ben ugramayali ne sahane ekmekler pismis, mincik dunya tatlisi kedi gelmis, sevgi doldum okurken domatesleri talep etmeye gec kaldim kayitlar kapanmisti. Mayaniz bereketli olsun:))

    YanıtlayınSil
  26. bestecim,
    hoşgeldin mis gibi bir dönüş oldu hem de. boşver gardrop bağlantıları kaybolduysa ne gam. bak ben taşınalı 3,5 ay oldu tastamam. ama dana bütün tablolar yerde. duvara geçemediler, ben girişmeye korkuyorum her yeri delik deşik ederim kesin.
    bu pisicik misafir kontenjanından, inşallah kuzenimin kedisi doğum yapınca onunkilerden alıcam bir tane. dört gözle bekliyorum inan.
    bestecim pda içinde dağıttığımız tohumlar bitti ama pda da dağıtmadığımız karışık tohumlar var, onlardan sana gönderebilirim.
    ( karışık tohumların hikayesi daha güzel bak ona da bir post yazayım ben )
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  27. olur cok sevinirim istersen mail atabilirsin bana bestepekoz@hotmail.com hikayelerinide dort gozle bekliyorum; sevgiler

    YanıtlayınSil