10 Eylül 2010 Cuma

kış hazırlığı hatta peynir denemesi


28-29-30 Ağustos Marmaris Selimiye dalışı vardı. Selimiye cidden nefis bir yermiş.
Sit alanı ama yalandan değil, yöre halkı tarafından korunuyor. Pansiyonumuzun önünden çakıl taşlarından denize giriliyor. Su pırıl pırıl.

Hatta o kadar temiz ki, ben hiç bu kadar temiz suyu olan iskele/çekek yeri görmedim. İskeleden tekneye binerken denizin berraklığı vuruyor adamı.

Bir de su soğuk olsa. ( Sabah 06:20, güneşin doğuşunu karşılamak için sudayız. Arkadaşım dalış bilgisayarına inanamıyor. Su sıcaklığı 29 derece)

Ama hepsi bir arada olmuyor işte:) Su soğuk olsa bu sefer o kadar berrak olmayacak, ama daha fazla deniz canlısı görme şansımız olacak.

Tabi insanlar deniz canlılarına hiç zarar vermiyorlar ya!!!

Bu hafta sonu da Ayvalık var, ama bu sefer "advance open water diver" olmak için gidiyorum. Yani bir üst yıldıza geçmek için sınav var bu hafta sonu.


Geleyim evde yaptıklarıma.

10 kg pembe domates aldım, kabuklarını soymam zaten hiç domatesin; doğruca rondoya. Buzdolabı poşetlerine bölüştürüp hemen derin dondurucuya.

Kış olunca o soğuklarda mis gibi kokan tarhanalar pişecek. Başkaları seradan aldıkları plastik domatesleri dişlerken, ben gerçek domates rendesi ile lezzetli yemekler yapacağım :)

Derin dondurucu için bir de nefis bamyalar tabi, olmazsa olmaz. Nar ekşisi ile pişmek için hazır kuzu kuzu yatıyorlar dondurucuda.

Haftada bir gün Aysun Hanım'dan taze çiğ süt alıyorum ya, bu sefer peynir denemesine giriştim.
Cahide Hanım bu linkte detaylı olarak yaptıklarını anlatmış. Ben de 5 lt süt ile ilk denememi yaptım. Deniz tuzu ile salamurasını da yapıp 3 ay süre için beklemek gerekecek ama. Bakalım 3 ay sonra sonuç ne olacak?
3 ay beklemek de şart bu arada, koruma süresi deniyor buna. Sütten geçmesi muhtemel hastalıkları önlemek için.

15 yorum:

  1. soğuk olmayan suya girmek istiyorum artık ve berrak ve temiz : )
    pembe domates de genetiği değiştirilmiş değil mi tam olarak bilmiyorum
    dalış, peynir,domates güzel şeyler herşey gönlünüzce olsun

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Nalan hanım,
    Maşallah, dalışa hiç ara vermiyor, dalıştan dalışa koşuyorsunuz. Yalandan dalışçı değilsiniz yani:) Vee, gelecek dalıştaki sınavınızda şimdiden başarılar dilerim...
    Domateslere gelince, çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Siz bu işi başarmışsınız. Tebrik ederim. Domateslerinizi afiyetle yemeniz dileğiyle...
    selamlar.

    YanıtlaSil
  3. mine hanım,
    herkesin aradığı başka demek ki. allahtan nefis bir memleketimiz var da her isteğe cevap var. marmaris yakınlarında kızkumu vardır örneğin, cidden güzeldir orası da. selimiye gibi suyu da sıcaktır hatta.
    ama oraya yakın bir yere gitmiştim, akvaryum dedikleri. okyanus adalarındaki gibi tertemiz berrak demek yetmez o kadar temiz suyu ama kendine güvenen girebilir suya! dondurucuydu çünkü :)
    pembe domates genetiği değiştirilmiş bir tür değil. son yıllara dek bilinmemesinin sebebi ticari olarak pek makbul olmaması idi. ince kabuklu ve çok narin olduğu için üretilmez, köylü kendisi tüketecekse üretirdi. yayla domatesi diye de bilinir hatta.
    güzel dilekleriniz için de teşekkür ederim. çok yorucu olsa da dalış müthiş keyif verici bir iş.

    YanıtlaSil
  4. Mehmet Bey,
    Sormayın dalıştan dalışa gibi oldu bu yaz. Advance brovesi de almak lazım ki sefil bir yıldız dalıcı olmaktan kurtulayım:)
    Maalesef bu domatesleri ben yetiştirmedim, kendi yetiştirdiklerini getirip satan bir manavdan alındılar. Ama pembe domates ortak günlüğünde http://pembedomatesagi.blogspot.com/ bu işi beceren üyelerin boy boy başarı fotoğrafları ve öyküleri var. Onlarla avunuyorum.

    YanıtlaSil
  5. Tekrar merhaba Nalan hanım,
    Blogunuzun adı Kızıl Pembeler, aynı zamanda bu ağın da bir üyesisiniz, yetiştirme çabalarınızı da biliyorum, fotoğraflarını da görmüştüm. Hal böyle olunca, ben, "10 kg pembe domates aldım" demenizi bile kaale almamışım :) Çünük kafama siz yetiştiriyorsunuz diye yer etmiş :)
    Neyse,
    ama manavda bu domatesleri bulabilmeniz bile çok güzel...

    YanıtlaSil
  6. Mehmet Bey,
    Çok haklısınız.
    Hayal kurması bile güzel ama. Düşünsenize bir sonraki yaz ben de becerip yetiştirebilsem. Öncelikle bir bahçe lazım tabi bu iş için. Bahçe var olmasına da toprağı neredeyse yok denecek kadar kalmış. Takviye yapmalı ya nasıl?
    :)

    YanıtlaSil
  7. Nalan bizim Zuz 10 yıldır aralıksız Selimiye'ye gider ve iki haftadan aşağı kalmaz... Artık kaldığı pansiyonun mutfağına bile giriyormuş:))) Enfes bademler ve limler getirir bana...
    Bu yıl domates ne kadar pahalıydı... ben de dondurucuya domateslerimi koyarım ama seninki gibileri bulamam tabii.

    Peynirinden omlet yaparız Cancana dimi:))
    Öptüm çok çok

    YanıtlaSil
  8. Lale,
    Yolun Kızıltoprak tarafına düşerse Cumartesi veya Çarşamba günü pembe domates alabilirsin. Üstelik marketteki sera domatesleri ile aynı fiyata.
    Bu sene domateste güve yüzünden o kadar çok ürün kaybedildi ki. Sanki sıcaklar yetmiyormuş gibi.
    Aralık ayında açıcaz salamurayı, şöyle bir pazar günü beklerim. Tavşan kanı çay, Cancan'a omlet, hepimize mis gibi sütten krepler !!!!
    Şimdiden sezonun kapanışının derdi sardı beni de. Mart veya nisan ayından önce dalış zor :)

    YanıtlaSil
  9. Selimiye gerçekten harika bir yer denizi de öyle;tabii güneyde deniz suyu sıcaktır ve girdiğinde öyle kuzeydeki gibi serinleyemezsin bi o fena.

    Nalancım; sınavda başarılar diliyorum eminim ki çıkacaksın üst düzeye.

    Domatesler ne güzel görünüyor; direkt hiç bir işlem yapmadan rondo ve poşet mi yapıyorsun yani o kadar basit mi? ben bu kış hazırlıklarında pek fena tembelim de :(((

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  10. minimalistim,
    ben ilk kez gittim de hayran oldum işte. çıkmak istemedim sudan hiç kurbağalar gibi.
    aynen direk rondo ve poşet. kışın çıkar poşeti,direk tencereye. aşırı kolay. bu kadar yığın 1 saatte girdi dondurucuya. hem de yıkama,suyla oynama falan dahil.

    YanıtlaSil
  11. aah ah, oyle domatesleri bulsam ben de neler yapacagim da... neyse, bu hafta sonu cesaretimi toplayip tohumlara el atiyorum, cok umitli degilim ama denemezsem icimde kalacak.
    Advanced dalgici simdiden tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  12. selen,
    :)
    teşekkür ederim
    boğazımı kulaklarımı nasıl koruduğumu anlatınca annemin ağzı açık kaldı :)
    tohumlarla iyi şanslar.

    YanıtlaSil
  13. Nalancım, bravo sana hiç ara vermeden yıldız yükseltmekle ne iyi yaptın. İki yıldır dalamayan biri olarak dalış yazılarını imrenerek okuyorum. Sınavda da başarılar dilerim...
    Ben de bu hafta pazardan aldım pembe domates ama, bu kadar iri değillerdi. Gönen'den getiriyorlar, artık bitiyor haftaya belki olmaz dediler...
    Peynirin sonucunu merak ettim... Senden olur çıkar çıkmaz hemen deneyeceğim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. aslıcım,
    başla sen de yaza!
    :)
    yıldız yükseltmem lazım,netekim bir sonraki hafta sonu Çeşme'ye orkinos çiftliğine gidiyoruz. O devasa dünya güzellerini görmem lazım. Yoksa çatlarım,şakası yok :)
    benim manavdan aldığım bu pembeler en az iri olanlarıydı. nasıl devasa oluyorlar tarif edemem. bir de yeşil saplarını kopartırken mutfağı nasıl domates kokusu bastı...
    offf :)
    sabah 2'de bitmiş toplama işleri, ben de aynı gün aldım eve getirdim. o kadar taze yani. zaten hepsini kıyamadım rendelemeye, epey bir kısmını ayırdım elma gibi dişlemek için.
    ama yakındır artık bitecek pembeler de dediğin gibi.
    önümüzdeki hafta çarşambaya belki son sefteyi alırım diyorum.
    peynir de güzel olursa zaten davul çalarım herhalde becerdim diye. inşallah lezzetli olur. eğer becerirsem asıl o zaman mayıs ve haziran ayında sağılan sütten kilolarca yapıp salamuraya basma planım var.
    hadi bakali!

    YanıtlaSil
  15. Dalış fikri şahane,ister sıcak ister soğuk su olsun,bence hayali bile güzel;)
    pembe domatesler şahane .. kış boyu afiyet olsun..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil