10 Aralık 2012 Pazartesi

ekşi maya ekmeği, detoks... yoğunluk gırla ahali

Sessiz sakin durduğuma bakmayın. Yaramazlık yapmıyorum hem vallahi hem billahi :)

En son 6 Ekimde not düşmüşüm kilo 73,8 diye. O zamandan beri ağır aksak devam ediyor ama sallanıyor resmen. Sinir bozucu, şikayet ettiğimden değil asla, böyle performans göstermedim ben hayatım boyunca, aman tahtaya vurayım.

Sonraki kilo kaybı notları;

12.10.2012 - 73,6 kg
19.11.2012 - 73,7 kg
22.11.2012 - 73,2 kg

Sallanıyor, üstelik arada kilo da alıyorum. Var bir gariplik metabolizmayı şaşırtmak lazım deyip ( buna tabii ki yalnız başıma karar vermedim.) diyetisyenimin kontrolünde geçtiğimiz perşembe ve cuma günü tekrar detoks listesini uyguladım. 

Sonuçta 73 direnci de kırıldı. Sene başına kadar hedef 70!
 
06.12.2012 - 72,5 kg
07.12.2012 - 72,3 kg
08.12.2012 - 71,6 kg

Pek çoğunun bu kiloya çıksa intihar edecek kıvama geleceğini biliyorum. Ama düşünsenize ilkokul 4. sınıf fotoğrafları dışında hep aynı yarım dünya bedeni bu yaşa kadar taşısanız, üstelik artık 94 kilo olup, bunu 100'e ve üstüne devam ettirme eşiğine kadar gelseniz ne olur?

Dağlara taşlara diyorum. Kimseye böyle bir hastalık, illet gelmesin. Kibarca "insülin direnci" diyip işin içinden o kadar kolay sıyrılamıyor insan. 





Neyse, şimdi bu işi de yüz akı ile atlattık ya.

Yüz akı tabi, 1 martta 94 - 08 aralıkta 71,6 = toplamda 22,5 kg kayıp yahu :)

Bunun üzerine kutlama yapmak şart.

Ekşi maya ekmek, yazdan hazırlanmış mis gibi menemen harcı, ama illa ki dostlar gerek sofrada. Bir de uzakta ama yakında olanların kulakları çınlatılmalı. Beste kuş iyileşti diye şükür de etmeli :)





Ekmeğin içinde yok yok. Öyle ölçü falan da yok, neredeyse 3 aydır devam ettiğim ekşi maya, karakılçık unu, tam çavdar unu, halk ekmekten aldığım kepeği bol organik un, pekmez, çörekotu, bol kekik, tuz, hatta bir çimdik kırmızı pul biber, epeyce de sabır. Pazar sabahtan başlayıp gece fırını kapadım - o da biraz kalorifer sıcaklığı hilesi yaptım. 180/200 derecede 1,5 saat pişecek. Fırının içine porselen kapta su koymayı unutmamak gerek, piştikten sonra da nemli beze sarıp bekletmeli.

Gel gör ki bugün pazartesi :(

Hava gri, ben yine akşamın körü çıkıp gidicem eve.

Ama yağma yok. Gidince çıkılacak o eliptik bisikletin tepesine. Daha bilmem kaç bin km var tepilecek :)



     

7 yorum:

  1. Nalanım ben iskeletor dediklerindendim teee ikini kızım doğana kadar...Sonra ben sanırım yemek yemeyi keşfettim:))
    Ama dediğin gibi zararın neresinden dönersen kar...Ben de ağır aksak gidiyorum. Ramazan ve tatillerden büyük darbe aldım hatta...

    O ekmek nası bişi yav...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lale,
      Senin durumun bana daha da zor geldi şimdi. Bak bu yirmi küsür kilo gittikten sonra arada sırtımda ağır bir çanta falan taşıdığımda of puf ediyorum. Sonra durup düşünüyorum, sen bu ayaklara, kemiklere 20 kiloyu 7/24 yük ettin ya!
      Sen hiç alışkın değilken bu yükü almışsın, ne diyeyim kurtulacağız, yolu yok :)
      Arada ben de yapıyorum öyle kaçamaklar ama hemen rapor ediyorum diyetisyenime bana çıkar yol buluyor.
      O ekmek çok fena Lale. Komşuya iki dilim verdim diye ciyakladı arkadaşlar inan :)

      Sil


  2. Nalancığım,tebrik ederim ,darısı kızımın başına doktor kızıma ayrıca şeker ilacı verdi onunda kilo vermede etkisi olacakmış.Ekmek nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili adaşım,
      aynı ilaçtan ( glikofaj ya da glikofen ) ben de kronik olarak kullanıyorum herhalde bir on yıla yaklaştı. insülin direncinin kendi kendine ya da sadece diyetle geçmesi mümkün değil.
      sadece ilaç kullanmakla kalmasın ama. patates, pirinç ve beyaz ekmek ile türevi olan gıdaların yerine bulgur, tahıllı gıdalar ile beslenmek gerek.
      deterjan ve kedi maması almak dışında ben markete girmiyorum artık :)
      bir de kendini vursun yollara. yürümekten daha iyi gelen bir şey yok, ben canlı şahidiyim inan.

      Sil
  3. Ekmek harika görünüyor,ekmek mak.almadan önce böyle ekmekler deneyip duruyordum ..bunun lezzeti kesinlikle mak.daha güzel o ayrı. Zayıflama programın çok başarılı ilerliyor demek ki,sağlık için fazla kilolardan arınmalı herkes.Kolay gelsin sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nehirce,
      ilk merakım ekmek makinası ile başladı, şimdi buzdolabının üstünde örümcek tuttu makina :)
      o hazır karışımları kullandım, sonra internetten reçeteler buldum bir sürü ve zevkle kullandım makinayı.
      sonra sardım bu elde yoğurma işine, önce bir şaşkına döndüm nasıl toparlarım diye. ilk ekmekler tuğla kıvamında oldu hatta.
      sonra alıştım hamuru yoğurup özleştirmeye.
      hatta resimdeki beze un serpip hamuru onun içinde bekletiyorum. kabardığında hop bezden ayrılıp fırın tepsisinin üzerindeki yağlı kağıda transfer oluyor bozulmadan sünmeden. onu da fikir sahibi damaklar/defne koryürek'ten öğrendim.
      kilo vermeli evet, fazla ne varsa atmalı insan içinden. mümkünse egolarını, boş hırslarını, güvensizliklerini :)

      Sil
  4. canim sagol varol. kemek harika saglik fiskiriyor. bende 11 kilo verdim ama yiyememekten. hayirli kismi bu oldu hastaligin deyip polyanlaciligin gozunu cikarayim:) çok sevindim hafiflemene kendini kus gibi hissetmene mendeburu ortaya cikaran kuzene sevgiler. kocaman optum seni:)

    YanıtlaSil